Logo Logo

Het verleden van Stadhouderspark

Vught-Noord speelde een belangrijke rol in de militaire geschiedenis van ’s-Hertogenbosch. Stadhouder Frederik Hendrik overzag in 1629 vanaf deze locatie het door de Spanjaarden bezette ’s-Hertogenbosch. Hij bouwde er zijn belegeringstuig en wist zo de stad in te nemen.

Stille getuigen

De strategische ligging van Vught leidde ook in latere jaren tot de aanleg van militaire (verdediging)werken, zoals dijken, grachten en forten. Op allerlei locaties in het landschap zijn stille getuigen van dit roemruchte verleden terug te vinden. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de lunetten op de Vughtse Heide. Een lunet is een verdedigingswerk in de vorm van een halve maan. Ze werden in de negentiende eeuw door Koning Willem III aangelegd om 's-Hertogenbosch te verdedigen.

Oude gebouwen met een nieuwe functie

In de 20e eeuw kwamen werden Isabella- en de Frederik Hendrikkazerne gebouwd. De gebouwen van de laatstgenoemde dateren uit 1938, toen de Nederlandse regering zich eindelijk bewust werd van de oorlogsdreiging. Een aantal van deze gebouwen staat er nog steeds en hebben in het nieuwbouwproject Stadhouderspark een nieuwe functie gekregen.

Poortgebouw

De 2 markante poortgebouwen bij de entree staan er nog en doen nu dienst als symbolische bewakers van het militaire verleden. De 2 kazernegebouwen waar vroeger de soldaten gehuisvest waren zijn herontwikkeld tot huurappartementen. Het hoofdgebouw met de klokkentoren is nu een gezondheidscentrum.

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?